Afitos, Chalkidiki

Η Άφυτος ή Άθυτος βρίσκεται στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και είναι ένα παραδοσιακό χωριό που απέχει 83 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψωμα πάνω από την ακτή και έχει μια καταπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο. Το χωριό είναι χτισμένο σε ύψωμα πάνω από την ακτή και έχει μια καταπληκτική θέα στον Τορωναίο κόλπο.

Μήνας του μέλιτος &
Επέτειος

Τα περισσότερα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα με μια εξαίρετη αρχιτεκτονική, αφού οι κάτοικοι φρόντισαν να διατηρήσουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού και έχοντας στόχο να διατηρήσουν την πολιτιστική κληρονομιά τους, προσπάθησαν να αναδείξουν το χωριό μέσα από τον πολιτισμό του. Μικρές πλατείες, λιθόστρωτα δρομάκια και παραδοσιακές ταβέρνες δημιουργούν μια όμορφη εικόνα απόλυτα εναρμονισμένη με το φυσικό τοπίο
Στο χώρο που απλώνεται η Άθυτος, φαίνεται από τους προϊστορικούς οικισμούς που επισημάνθηκαν στο σημερινό χωριό, υπήρξε συνεχής εγκατάσταση ανθρώπων από το 3000 π.Χ. περίπου. Ο απόκρημνος βράχος από την πλευρά της θάλασσας την προστάτευε από θαλάσσιες επιθέσεις

Μήνας του μέλιτος &
Επέτειος

Η αρχαία Άφυτις υπήρξε σημαντική πόλη της Παλλήνης και μνημονεύεται από αρχαίους συγγραφείς όπως ο Ηρόδοτος, ο Θουκυδίδης, ο Ξενοφών, ο Αριστοτέλης, ο Παυσανίας, ο Στράβων κ.α. Το ιερό του Διονύσου (8ος αιώνας π.Χ.) και ο ναός του Άμμωνος Διός (4ος αιώνα π.Χ.) συνέβαλαν ουσιαστικά στην εδραίωση της φήμης της κατά την αρχαιότητα. Η Άφυτις υπήρξε ευημερούσα πόλη κατά τους αρχαϊκούς και κλασσικούς χρόνους. Έκοβε δικό της νόμισμα, το οποίο έφερε την κεφαλή του προστάτη της Άμμωνα Δία.

Κατά την επανάσταση του 1821 έδωσε δυναμικό παρόν με αγωνιστές και θύματα. Το 1859 κτίστηκε ο Άγιος Δημήτριος, τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική με τρούλο, το στολίδι του χωριού, στο κέντρο της πλατείας.

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν, επίσης, τα χαρακτηριστικά παλιά λιθόκτιστα σπίτια με τις κτητορικές επιγραφές και τα λιθανάγλυφά τους (1860 Κατσάνη, 1864 Παπαβασιλείου, 1876 Γαλάνη, 1889 Αλετρά, 1898 Αθανασιάδη κ.α.). Στο σπίτι του Αλετρά, στην κεντρική πλατεία, λειτουργεί σήμερα λαογραφικό μουσείο.

Οι πολυάριθμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι οποίες οργανώνονται από τους Αθυτιώτες κατοίκους με μεράκι και υπευθυνότητα, καθιστούν την Άθυτο βασικό σημείο αναφοράς για τον επισκέπτη της Χαλκιδικής.

Κουλτούρα & Παράδοση

Αξιοθέατα

Στην κεντρική πλατεία της Αθύτου, στο ισόγειο του κτιρίου Αλετρά, λειτουργεί λαογραφική έκθεση η οποία έχει δημιουργηθεί με πρωτοβουλία του ζωγράφου Νίκου Παραλή. Το μουσείο είναι χωρισμένο σε δύο ορόφους. Στο ισόγειο μία βιβλιοθήκη προσκαλεί τον οποιοδήποτε να αναζητήσει σε παλιά και καινούργια βιβλία την μακρά ιστορία του χωριού σε μία ήρεμη ατμόσφαιρα. Ο άλλος όροφος παρέχει στον επισκέπτη μία ενδιαφέρουσα συλλογή από ιστορικά αντικείμενα και κουστούμια.

Κτίσθηκε το 1858 στα ερείπια παλαιότερου ναού αφιερωμένου στον ίδιο Άγιο ο οποίος καταστράφηκε το 1821, στο Χαλασμό της Κασσάνδρας, όπως και ολόκληρο το χωριό.
Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική με τρούλο, ενσωματωμένο κωδωνοστάσιο, νάρθηκα και αυλή. Κτίσθηκε από βορειοηπειρώτες τεχνίτες με την προσωπική βοήθεια των κατοίκων του χωριού. Μεγάλη ήταν η συνδρομή του Σιμωνοπετρίτη μοναχού Φίλιππου. Το τέμπλο του ναού είναι ξυλόγλυπτο με ζωγραφιστό φυτικό διάκοσμο και κοσμείται με εικόνες του 19ου αιώνα έργα του Γεωργίου Αθανασίου από την Γαλάτιστα. Στο κεντρικό κλίτος του ναού υπάρχει η εικόνα της Παναγίας της Αφυτιώτισσας έργο του 14ου αιώνα από την Κωνσταντινούπολη.

Το παραδοσιακό μουσείο της Κασσανδρείας περιέχει μία ενδιαφέρουσα συλλογή από παραδοσιακά κουστούμια και μία έκθεση από ιστορικά αντικείμενα που δίνουν στον επισκέπτη μία εμπεριστατωμένη ματιά στην ιστορία της περιοχής.

Στη δημιουργία του μουσείου συντέλεσε ο ακούραστος μόχθος 40 ετών του Σταύρου Κοβράκη, συλλέκτη οστράκων από τις ελληνικές θάλασσες.
Τα αντικείμενα που εκτίθενται περιλαμβάνουν αρχαίες άγκυρες, δίχτυα ψαρέματος, καλάμια και αγκίστρια ψαρέματος, πυξίδες, φάρους και λάμπες και πολλά άλλα ενδιαφέροντα εκθέματα. Υπάρχουν τρισδιάστατες αναπαραστάσεις ποικίλων τεχνικών ψαρέματος, που δείχνουν πώς χρησιμοποιούνται τα διάφορα είδη σκαφών και διχτυών, με αντίγραφα αλιευτικών σκαφών και ένα πλούσιο αρχείο εγγράφων και εικονογραφήσεων.

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα δείτε ευρήματα από ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Το Μουσείο φιλοξενεί μία συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από ολόκληρο το νομό Χαλκιδικής. Τα ευρήματα καλύπτουν την περίοδο από την Εποχή του Χαλκού έως τη Ρωμαϊκή περίοδο και προέρχονται από τα Αρχαία Στάγειρα, την Αρχαία Τορώνη, τα Πυργαδίκια, την Άφυτο, τον Πολύγυρο, την Ιερισσό, το Στρατώνι και την αρχαία πόλη της Ολύνθου.

Τα ερείπια του Ιερού του Άμμωνος Διός είναι ορατά από την παραλία της Καλλιθέας. Σύμφωνα με τους αρχαιολόγους ο ναός χρονολογείται από το 800 π.Χ. Ο Θεός Άμμων Δίας είναι μία συνένωση του Αιγυπτιακού Θεού “Άμμων” και του Ελληνικού Θεού, αρχηγού του Δωδεκάθεου “Δία”, που λατρευόταν συχνά στην περιοχή της Σπάρτης. Αυτό κάνει το μνημείο ένα μοναδικό θέλγητρο της περιοχής.

Στην παραλία της Μεγάλης Κύψας, ανακαλύφθηκε το 1972 κοντά στη θάλασσα αγροικία των Ρωμαϊκών χρόνων με ψηφιδωτά δάπεδα και πολλά μαρμάρινα αρχιτεκτονικά μέλη.
Στο σημείο δημιουργήθηκε αργότερα παλαιοχριστιανικός ναός, που σύμφωνα με τους αρχαιολόγους είχε εντυπωσιακές ομοιότητες με την αρχιτεκτονική των κτηρίων της ρωμαϊκής εποχής.

Κοντά στο ακρωτήρι του Ποσειδίου βρίσκονται τα ερείπια του αρχαίου ναού του Ποσειδώνα. Το Ιερό είναι συνδεδεμένο με την αρχαία Πόλη Μένδη, μία από τις πιο πλούσιες πόλεις που χτίστηκαν στην χερσόνησο της Κασσάνδρας. Οι πρώτες αναφορές για το Ναό χρονολογούνται το 14ο αιώνα π.Χ. . Το ναό επισκεπτόταν ως χώρο λατρείας για 1000 χρόνια ενώ το παλαιότερο μέρος του ναού χρονολογείται από τον 11ο αιώνα π.Χ. . Τα υπόλοιπα κτήρια ακολούθησαν ανά τους αιώνες. Το πάτωμα είναι χτισμένο από τερρακότα ( είδος ερυθρού κεραμιδιού) και οι τοίχοι από βότσαλα.
Σε μία επίσκεψη στο Ναό του Ποσειδώνα καθένας απολαμβάνει την σύνδεση του Ποσειδώνα με τη θάλασσα και την ενέργεια του μέρους που για αιώνες λατρευόταν.

In the village of Nea Fokea stands what is perhaps the best preserved of all the towers in Halkidiki, the Byzantine tower of the namesake village. The Tower in Nea Fokea, also known as St. Paul’s Tower holds a dominant position on the hill at the right side of N. Fokea’s port. It’s 17m high and it’s an old Byzantine fortress that is likely to have been built in 1407, and partially destroyed by fire in 1821. Its purpose was the protection of farmers working in the “metochi” of St Paul’s Monastery.

Εκδηλώσεις

Διαδραματίζεται στο Αμφιθέατρο της Σίβηρης, χωρητικότητας 3500 θέσεων. Πρόκειται για το στολίδι της περιοχής που κάθε χρόνο υποδέχεται χιλιάδες «θιασώτες» του οι οποίοι το παρακολουθούν με προσήλωση.
Μετρώντας πάνω από 20 χρόνια ζωής έχει φιλοξενήσει διεθνούς φήμης καλλιτέχνες όπως τον Ray Charles, τον BB King, τη Joanne Baese και Έλληνες δημιουργούς όπως το Δημήτρη Σγούρο, την Ευανθία Ρεμπούτσικα, τη Χαρούλα Αλεξίου, την Άλκηστη Πρωτοψάλτη και δεκάδες άλλους καλλιτέχνες που δίνουν υπεραξία στον πολιτιστικό αυτό Θεσμό. Θίασοι του Εθνικού και Κρατικού Θεάτρου και ηθοποιοί που κοσμούν το Ελληνικό Θεατρικό στερέωμα δίνουν κάθε καλοκαίρι το παρόν σε αυτή τη γιορτή πολιτισμού!

Το Sani Festival για περισσότερα από 20 χρόνια αποτελεί θεσμό. Είναι η γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ του τουρισμού και των τεχνών, μεταξύ των Ελλήνων και ξένων επισκεπτών. Είναι η κοινή γλώσσα της τέχνης και της καινοτομίας. Το Sani Festival παρουσιάζει σημαντικούς καλλιτέχνες και ερμηνευτές που είτε επισκέπτονται την Ελλάδα για πρώτη φορά ή προσφέρουν μια αποκλειστική ευκαιρία να απολαύσουμε τις τελευταίες τους δημιουργίες.

Πρόκειται για κύκλο εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν εικαστικά, τέχνη στο δρόμο, συγκροτήματα παραδοσιακής μουσικής και χορού αλλά και κλασσικής και σύγχρονης μουσικής

Περίοδος: Τελευταίο τριήμερο Ιουλίου
Την τελευταία ημέρα γίνεται συναυλία και διανομή τσίπουρου και ελιάς δωρεάν

Περίοδος: 2η εβδομάδα Ιουλίου
Πολιτιστικές εκδηλώσεις για 6 μέρες. Κλείνει την Κυριακή με την γιορτή της σαρδέλλας, όπου διανέμονται δωρεάν ψητές σαρδέλλες με λευκό κρασί. Γίνεται γλέντι μέχρι το πρωϊ

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου θα δείτε ευρήματα από ολόκληρη τη Χαλκιδική.
Γλέντι στην πλατεία του χωριού με παραδοσιακή μουσική και χορό. Μια οργάνωση του Πολιτισικού Συλλόγου Φούρκας.

Περίοδος: Ιούλιος – Αύγουστος
Το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του Δήμου Νέων Μουδανιών είναι το «Γιορτή της Θάλασσας», το οποίο παρακολουθούν εντατικά κάτοικοι της περιοχής αλλά και επισκέπτες. Δίπλα στη θάλασσα πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις και μουσικές βραδιές. Το θέατρο είναι χτισμένο σε τοποθεσία με θέα τη χερσόνησο της Κασσάνδρας στα ανατολικά και το απέραντο Αιγαίο μπροστά της. Στη δυτική πλευρά, μπορείτε να απολαύσετε ένα μοναδικό ηλιοβασίλεμα με φόντο τον Όλυμπο. Είναι μέρος που φέρει αρκετά τον τίτλο «Φεστιβάλ της Θάλασσας».

ΠΕΡΙΗΓΗΣΕΙΣ –
ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένα σπάνιο είδος χελώνας , πλούσια βλάστηση και μια λίμνη που κανείς δεν ξέρει το ακριβές της βάθος… Μια ονειρική τοποθεσία μόλις 3 χλμ. από τον οικισμό του Πολυχρόνου και σε υψόμετρο 200μ.στην καρδιά της Κασσάνδρας προς το βουνό, περιμένει να την ανακαλύψετε. Μπορείτε να φθάσετε άνετα με το αυτοκίνητό σας και να περάσετε υπέροχες και ξεχωριστές στιγμές που θα σας μείνουν αξέχαστες.

Προστατευμένος από τη συνθήκη RAMSHAR ο υδροβιότοπος της Ν.Φώκαιας δε διαθέτει μόνο ξεχωριστή ομορφιά αλλά διαθέτει και ιδιαίτερη οικολογική σημασία. Γίνεται κάθε χρόνο καταφύγιο για εκατοντάδες είδη πουλιών και μπορείτε να τον επισκεφθείτε με το αυτοκίνητό σας, σε απόσταση περίπου 6 χιλιομέτρων από τη διασταύρωση για την ακτή Σάνη. Παρατηρητές πουλιών και ομάδες οικολόγων έρχονται κάθε χρόνο στον υδροβιότοπο και συνδυάζουν διακοπές με έρευνα.

Τα Λουτρά της Αγίας Παρασκευής είναι γνωστά για τις θερμές πηγές τους και το υδροθεραπευτήριο που έχει ιδρυθεί εκεί.
Η εξαιρετική ποιότητα του ιαματικού νερού των Λουτρών της Αγίας Παρασκευής έχει την ιδιότητα να αναζωογονεί, να χαλαρώνει αλλά και να λειτουργεί θεραπευτικά.
Στο σύγχρονο υδροθεραπευτήριο που λειτουργεί στην περιοχή των Λουτρών, Αγίας Παρασκευής και αποτελεί μια δομή απαραίτητη για την Υγεία και την Ευεξία, έχει διαπιστωθεί ότι το νερό λειτουργεί θεραπευτικά για παθήσεις των οστών, των μυών, για δερματοπάθειες, γυναικολογικές παθήσεις και ουρολογικές παθήσεις.
Μετά από επικοινωνία των υπευθύνων τον λουτρών με το Ινστιτούτο Μεταλλειολογίας του Φράιμπουργκ της Γερμανίας, καταγράφηκε ότι το νερό της θερμής πηγής είναι μεσόθερμο CI Na-K Br Hs-B As-CO2, μεταλλικό και υπερτονικό, ενώ η φυσική θερμοκρασία του κυμαίνεται μεταξύ των 37,5 και 39 βαθμών Κελσίου.

Η Χαλκιδική, εκτός από τις πανέμορφες παραλίες και τους δαντελωτούς κολπίσκους με τα κρυστάλλινα νερά, μέσα από τα σπλάχνα της ξεδιπλώνει ορεινές διαδρομές μέσα στα πεύκα, τις δρυς και τις οξιές, με γραφικά χωριά και λιθόστρωτα καλντερίμια, με χωμάτινα μονοπάτια, πλούσια βλάστηση και αρώματα του δάσους.
Μεγάλος αριθμός επισκεπτών, επιθυμούν να απολαύσουν πιο ενεργές διακοπές και να εξερευνήσουν την περιοχή με τα πόδια, ειδικότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αυτός ο οδηγός δημιουργήθηκε πριν λίγα χρόνια από την Ένωση Ξενοδόχων Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και περιγράφει τις διαδρομές στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής.

Ένας εύκολος περίπατος στα δέντρα τα οποία περιβάλλονται από την όμορφη παραλία του Σάνη και με καταπλητική θέα το καταφύγιο των πουλιών (2ώρες και 30 λεπτά).
Ένας εύκολος περίπατος μέσα στο δάσος, που περιβάλλει τη μεγάλη και όμορφη παραλία της Σάνης, με θέα στους υγροτόπους του Sani Bird Sanctuary (2h. 30m.)
Ο λόφος με τον πύργο του Σταυρονικήτα είναι αμέσως μετά το ξενοδοχειακό συγκρότημα Sani-Beach Hotel και στα δυτικά.
Στα αρχαία χρόνια υπήρχαν δύο σημαντικές πόλεις στην περιοχή. Το Σάνη η πιο σπουδαία από τις δύο υπάρχει από τα προϊστορικά χρόνια. Η αρχαία πόλη βρίσκεται κάτω από την θάλασσα.
Ένα καταφύγιο πουλιών δημιουργήθηκε στον υδροβιότοπο στα ανατολικά του δάσους και βρέχεται από την ακτή Σάνη. Εκεί μπορείτε να συναντήσετε χελώνες κοντά στις πύλες των αγροτικών φυλακών που υπάρχουν εκεί.

Ο περίπατος μπορεί να ξεκινήσει από το τέλος αλλά η περιγραφή δίνει ως αρχή του περιπάτου από το Porto Sani Village μέχρι τη Σίβηρη. Θα ήταν αναγκαίο να οργανώσετε την διαδρομή της επιστροφής εκτός εάν θελήσετε να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο ο οποίος είναι 20 χιλιόμετρα.
Θα ήταν αναγκαίο να οργανώσετε την διαδρομή της επιστροφής εκτός εάν θελήσετε να επιστρέψετε από τον ίδιο δρόμο ο οποίος είναι 20 χιλιόμετρα.
Η διαδρομή ακολουθεί ένα δασικό μονοπάτι που είναι μαρκαρισμένο από πολλά σημεία και κινείται μαιανδρικά κατά μήκος απότομων πλαγιών μεταξύ του Sani Beach Holiday Resort και της Σίβηρης όπου στα μέσα της διαδρομής συναντάμε το Sani Camping.
Μερικοί όμως προτιμούν μια πιο σύντομη διαδρομή η οποία τερματίζεται στο Blue Dream Camping. Επειδή η φύση της διαδρομής είναι δύσκολη πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι καλό θα ήταν να μην έρθουν μαζί μας άτομα τα οποία υποφέρουν από ίλιγγο, παιδιά και σκυλιά.
Στην διαδρομή μπορείτε να συναντήσετε ανάλογα με την εποχή, σαύρες, πουλιά, πεταλούδες σε αφθονία. Αυτός είναι ένας από τους πιο όμορφους περίπατους στη Χαλκιδική που δεν πρέπει να χάσετε.

Από την παραλία Ποσείδι μέχρι την Καλάνδρα και μετά ξανά στην παραλία αυτή η διαδρομή είναι εύκολη αλλά πολύ όμορφη. (2 ώρες, υψόμετρο 80 μέτρα)
Ένας εύκολος και κυκλικός περίπατος στα πεύκα δίπλα στην παραλία στο Ποδείδι ο οποίος παρέχει πανέμορφη θέα της ακτής όπως επίσης και του ελαιώνα που καλύπτει όλη την κοιλάδα της Καλάνδρας. Η διαδρομή καλύπτεται από δασικά μονοπάτια ως προς το μεγαλύτερο μέρος της.
Διάρκεια: 2 ώρες
Η αρχή και η λήξη του περιπάτου είναι 300 μέτρα από το Possidi Holidays Hotel. Υπάρχει ένα μεγάλο πάρκινγκ μετά το ξενοδοχείο, όπου μπορείτε να παρκάρετε το αυτοκίνητό σας σε περίπτωση που δεν βρείτε θέση στον κυρίως δρόμο.
Υπάρχουν πολλά κείμενα του 14ου αιώνα στο Άγιο Όρος όπου αναφέρονται στο Ποσείδι, αλλά το όνομα είναι πιθανό να δόθηκε γιατί σε αυτό το σημείο λατρευόταν ο Θεός της Θάλασσας Ποσειδώνας κατά την αρχαιότητα.

Αυτή η διαδρομή οδηγεί στους λόφους πίσω από το Πολύχρονο όπου κανείς μπορεί να συναντήσει και χελώνες. Η διαδρομή ακολουθεί έναν φαρδύ ανοιχτό δρόμο στο δάσος, διαπερνά μια πεδιάδα περιτριγυρισμένη από λόφους με αμμουδερές πέτρες και πευκοδάσος. Το μονοπάτι της επιστροφής αποζημιώνει τον επισκέπτη με την καταπληκτική θέα της θάλασσας και της ακτής καθώς κατηφορίζει μέσα σα δέντρα για το Πολύχρονο.
Σ’ αυτά τα πευκοδάση συναντάς μεγάλα δέντρα που συχνά φτάνουν το φώς από την βάση λαγκαδιών που καλύπτονται από πυκνή βλάστηση. Αυτό είναι ιδανικό καταφύγιο για πουλιά, μικρά θηλαστικά, ζουζούνια, χελώνες αλλά και φίδια συναντώνται πολύ συχνά. Αναλόγως την εποχή υπάρχει πληθώρα χρωμάτων από λουλούδια, θάμνους και πεταλούδες.
Το μονοπάτι ξεκινά περίπου 300 μέτρα μετά τα φανάρια στο Πολύχρονο, ακριβώς απέναντι από ένα μικρό σούπερ μάρκετ. Μια επίσκεψη στο Ιερό του Ποσειδώνα είναι μια ευκαιρία να απολαύσετε τη σχέση του Ποσειδώνα με τη θάλασσα και την ενέργεια του τόπου όπου λάτρευαν τον Θεό.

Αυτός ο περίπατος, ο οποίος είναι αρκετά μακρύς, μέσω δασικών δρόμων περνά από το όμορφο μικρό χωριό Κασσανδρινό, και χάνεται στους λόφους της Κασσάνδρας. Αυτό το αναλλοίωτο Ελληνικό χωριό είναι πανέμορφο και άξιο επίσκεψης.
Η διαδρομή επιστροφής προς την Κρυοπηγή χρησιμοποιεί επίσης δασικούς δρόμους και περνά από τα πιο ερημικά μέρη αυτής της χερσονήσου. Ο περίπατος ξεκινά δίπλα από την εκκλησία της Κρυοπηγής. Κατά την είσοδο σας στο χωριό από τα βόρεια στρίψτε δεξιά προς το παλιό χωριό αμέσως μετά το δεύτερο σηματοδότη.
Από την εκκλησία ακολουθήστε τον τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί νοτιοδυτικά, προς τα πάνω προς το δάσος. Αυτό το ζιγκ ζακ ανεβαίνει στο λόφο, περνώντας από σπίτια, και τελικά έγινε ένας άσχετος δρόμος πρόσβασης. Από εδώ, κοιτάζοντας πίσω, υπάρχει μια καλή θέα στη θάλασσα απέναντι στο νησί Κέλυφος και στη Σιθωνία πέρα. Σε 300 μέτρα επιτυγχάνεται διασταύρωση.

Αυτό το μονοπάτι οδηγεί έναν από τη Χανιώτη στην ανατολική ακτή της Κασσάνδρας μέχρι τη μεγάλη κορυφογραμμή, που είναι η ραχοκοκαλιά της χερσονήσου. Στη συνέχεια ακολουθεί αυτή την κορυφογραμμή βόρεια στον πύργο παρακολούθησης πυρκαγιάς, που βρίσκεται σε ένα από τα υψηλότερα σημεία της κορυφογραμμής, πριν κατέβει ξανά στη Χανιώτη.
Η ανάβαση ακολουθεί κατσικίσια ίχνη μέχρι μια μικρή κορυφογραμμή από τη Χανιώτη για να φτάσει στην κύρια κορυφογραμμή, η οποία προσφέρει εκτεταμένη θέα προς όλες τις κατευθύνσεις του γύρω εδάφους. Μια μεγάλη δασική διαδρομή ακολουθείται κατά μήκος του μεσαίου τμήματος που αποκαλύπτει ωραία θέα στη Σκιώνη και τη δυτική ακτογραμμή και στην κάθοδο προς τη Χανιώτη απλώνεται μπροστά μας η ανατολική ακτή. Ο περίπατος ξεκινά δίπλα από την εκκλησία στην Κρυοπηγή. Κατά την είσοδο στο χωριό από τα βόρεια στρίψτε δεξιά στο παλιό χωριό αμέσως αφού περάσετε κάτω από το δεύτερο σετ πορτοκαλί σημάτων κυκλοφορίας που αναβοσβήνουν.
Από την εκκλησία ακολουθήστε τον τσιμεντένιο δρόμο που οδηγεί νοτιοδυτικά, προς τα πάνω προς το δάσος. Αυτό το ζιγκ ζακ ανεβαίνει στο λόφο, περνώντας από σπίτια, και τελικά έγινε ένας άσχετος δρόμος πρόσβασης. Από εδώ, κοιτάζοντας πίσω, υπάρχει μια καλή θέα στη θάλασσα απέναντι στο νησί Κέλυφος και στη Σιθωνία πέρα. Σε 300 μέτρα επιτυγχάνεται διασταύρωση.

Μια εύκολη διαδρομή που διαρκεί περίπου 2 ώρες. Η απόσταση μεταξύ των τόπων είναι περίπου 5χλμ. Θα απολαύσετε την όμορφη θέα στη θάλασσα κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Πηγές: kassandra-guide.gr, visitkassandra.com, ecotourism-greece.com

ΔΩΜΑΤΙΑ & ΣΟΥΙΤΕΣ

To Blue Bay Hotel είναι ο ιδανικός προορισμός για ζευγάρια που αναζητούν ηρεμία και ιδωτικότητα. Σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, προσεγμένο στην κάθε λεπτομέρεια απολαύστε μοναδικές στιγμές χαλάρωσης και διακριτικής πολυτέλειας. Αν έχετε επιλέξει το Blue Bay Hotel για το μήνα του μέλιτος ή για την επέτειό σας, ξέρουμε πως να σας τα κάνουμε αξέχαστα!